Necoclí: Het Onontdekte Paradijs van de Colombiaanse Cariben

Necoclí aan de Caraïbische Kust van Colombia

Necoclí ligt aan de noordwestelijke kust van Colombia aan de Caraïbische Zee. Het is een van de weinige Caribische stranden die nog niet overspoeld zijn door internationale toeristen. Verrassend, want Necoclí is prachtig! Doordat het nog niet zo toeristisch is, biedt het een authentieke kijk op het Colombiaanse leven, en dat terwijl je geniet van adembenemende stranden en heerlijk vers eten.

Een extra voordeel van Necoclí is dat je vanaf hier per boot toegang hebt tot andere, nog onontdekte Caribische paradijsjes zoals Capurganá.

De straten van Necoclí
Necocli Colombia
Playa el Turista

Levendige Stad en Rustige Stranden

Necoclí is een plaats van verrassende contrasten, klein in omvang maar groots in karakter. Wanneer je Necoclí binnenkomt, word je eerst begroet door een levendige drukte die typerend is voor veel Colombiaanse steden: een georganiseerde chaos die energiek en onvoorspelbaar is. In het centrum vind je onverharde wegen, lokale markten waar de geuren van vers fruit en gegrilde lekkernijen de lucht vullen, en muziek die uit elke hoek klinkt.

Eigenlijk verwacht je niet dat slechts enkele meters achter de levendige drukte, rustige, prachtige stranden verborgen liggen.

Oude Colombiaanse Bijgeloven en Rituelen

Maar wat Necoclí nog interessanter maakt, is de aanwezigheid van oude Colombiaanse bijgeloven die nog steeds diep geworteld zijn in de cultuur. Het is hier niet ongewoon om de Ekeko en zijn eigenaar op straat tegen te komen. De Ekeko, een pop, vaak beschouwd als een brenger van welvaart en geluk, wordt door zijn eigenaar op mysterieuze wijze tot “leven” gebracht, waarbij de pop zelfs lijkt te roken. Dit ritueel, dat dieper gaat dan alleen een vertoning, wordt gezien als een manier om welvaart en voorspoed te vragen en te ontvangen. Dit unieke schouwspel is een fascinerend aspect van Colombia waaronder Necoclí en toont de rijke spirituele tradities die de stad haar unieke karakter geven.

De stranden van Necoclí

Als je Necoclí binnenkomt en voorbij de drukte gaat, waar de huizen steeds kleurrijker en de straten rustiger worden, bereik je de kustlijn — een heel andere wereld. Hier ontdek je diverse stranden, elk met hun eigen charme. Playa del Pescador, bijvoorbeeld, is goed uitgerust met allerlei voorzieningen en is de perfecte plek om een hele dag te relaxen. Slechts een korte wandeling verder ligt Playa El Turista, bekend om zijn helderdere water, wat het een favoriete spot maakt voor zwemmers en zonnebaders.

Hoewel Necoclí direct aan de Caribische Zee ligt, moet je niet verwachten dat je de typische lange witte zandstranden en helderblauw water tegenkomt. De uitmonding van de rivier de Atrato in dit deel van de zee zorgt ervoor dat het water ietwat troebel is. Desondanks biedt het nog steeds een fantastische plek om te zwemmen en om van de onvergetelijke zonsondergangen te genieten, onder het genot van een typische ceviche

De Lokale Keuken

Naast ceviche, verse gamba’s in een sausje van mayonaise, ketchup, ui en koriander, heeft Necoclí nog veel meer lekkers op de menukaart. Je kunt er vanzelfsprekend de vis haast niet verser krijgen en dat proef je ook duidelijk. Maar een andere specialiteit van Necoclí is de kokos! Van vers kokoswater en cocktails tot aan onze persoonlijke favoriet: arroz de coco. Dit is een typisch gerecht uit de Cariben en bestaat uit witte rijst die bereid is in (gezoete) kokosmelk, wat een heerlijke kokossmaak geeft aan het gerecht.

Wist je dat de inwoners van Necoclí in januari zelfs een feest hebben dat vernoemd is naar de kokos? Het ‘Fiesta de Coco’ benadrukt de lokale cultuur en producten.

Agua de Coco, Necocli playa el pescador
Agua de Coco
Arbol Magico Necocli
Árbol Magico

Árbol Magico

Hoewel Necoclí veel kokos- en bananenbomen heeft, is er één boom die echt bijzonder is: de Boom van de Liefde, of zoals de lokale bevolking hem noemt, “El Árbol Mágico”. Deze boom is meer dan 240 jaar oud en ontzettend groot, wat hem een opvallende verschijning in de omgeving maakt.

De naam van de Boom van de Liefde komt van de verhalen die de lokale bevolking vertelt. Men zegt dat deze boom magische eigenschappen heeft. Lokale inwoners geloven dat als een stel samen naar deze boom gaat, hun liefde voor altijd zal blijven bestaan.

Necoclí als toeganspoort

Maar necocli gaat verder dan zijn natuurlijke wonders, prachtige stranden en vriendelijke mensen. Necocli is namelijk ook een belangrijk toeganspoort naar andere caribische partadijzen zoals sapzurro en capurgana. Deze plaatsen zijn te bereiken via de boot die vertrekt vanaf necocli.

Migranten in Necoclí

Toeristen zijn niet de enigen die geïnteresseerd zijn in de bootovertocht vanuit Necoclí. De stad dient namelijk ook als een belangrijke toegangspoort voor vele migranten die op weg zijn naar Capurganá. Vanaf daar ondernemen zij de volgende etappe van hun reis: de gevaarlijke tocht door de Darién-jungle, met de hoop om uiteindelijk Noord- en Centraal-Amerika te bereiken.

Deze reis door de Darién-jungle staat bekend als extreem zwaar en gevaarlijk. De jungle zelf is een van de meest ondoordringbare gebieden ter wereld, met dichte vegetatie, gevaarlijke wilde dieren, en moeilijk begaanbare paden. Migranten die deze route kiezen, staan voor enorme fysieke en emotionele uitdagingen, en helaas bereiken niet alle migranten veilig hun eindbestemming.

De situatie in Necoclí benadrukt de complexiteit van mondiale migratiestromen en de vaak wanhopige situaties die mensen ertoe aanzetten dergelijke risico’s te nemen. Terwijl sommige bezoekers de overtocht maken voor vakantie en ontspanning, is het voor anderen een noodzakelijke route in een zoektocht naar een beter leven, waarbij ze enorme risico’s nemen met de hoop op een veiligere en stabielere toekomst. Dit contrast tussen toerisme en migratie werpt een licht op de diverse en soms tegenstrijdige realiteiten die zich afspelen in en rond Necoclí.

De Rijke Geschiedenis

Necoclí staat al heel lang bekend als een cruciale toegangspoort, met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de Spaanse kolonisatie. In die periode diende het als een belangrijke haven, strategisch gelegen langs de handelsroutes die de Spanjaarden gebruikten voor de export van goud en andere waardevolle goederen uit Zuid-Amerika.

Necoclí heeft nog steeds die historische charme, maar tegenwoordig zijn de echte ‘schatten’ de ervaringen die het biedt. De oude handelsroutes zijn getransformeerd in rustige paden die de lokale bewoners dagelijks gebruiken. De stad zelf is een toegankelijke haven geworden voor iedereen die de prachtige stranden en de warme, gastvrije gemeenschap waardeert. Hier, ver weg van het drukke toeristenpad, geniet je van een authentiek stukje Colombia.

Onze Persoonlijke Tips

Als je overweegt om Necoclí te bezoeken, is onze persoonlijke tip om er twee dagen voor uit te trekken. Dat is meer dan genoeg om de sfeer en de schoonheid van deze plek op te snuiven. Necoclí is veilig voor toeristen en je kunt er heerlijk ontspannen rondwandelen. Maar zoals overal geldt ook hier het advies: “no dar papaya”. Wees slim en vermijd straten die niet prettig aanvoelen.

About the author
Demi & Julian
¡Hola! Wij zijn Julian en Demi, en vanuit Colombia delen we verhalen en tips om je een kijkje te geven in de Colombiaanse cultuur en natuur. We brengen je dichter bij de lokale gebruiken en mooie plekken, zodat je kunt genieten van al het moois dat dit land te bieden heeft, zonder je huis te verlaten. Volg ons voor een authentieke kijk op het Colombiaanse leven!
Cookieconsent met Real Cookie Banner