Wat betekent “No Dar Papaya”? Een kijkje in de Colombiaanse uitdrukkingen

No Dar Papaya”

Als je ooit voet hebt gezet in het levendige Colombia, heb je misschien de uitdrukking “No dar papaya” gehoord. Deze zin, die letterlijk vertaald “Geef geen papaya” betekent, draagt een diepere wijsheid met zich mee die essentieel is voor je veiligheid in Colombia

De Wijsheid Achter de Woorden

De Colombianen, bekend om hun rijke verzameling spreekwoorden, gebruiken “No dar papaya” om een simpele waarheid over het leven uit te drukken: stel jezelf niet onnodig bloot aan risico’s. Het komt voort uit een alledaags gezegde: “papaya partida, papaya comida”, wat zoveel betekent als “een geopende papaya wordt gegeten”. Deze vrucht, eens open, is onweerstaanbaar en dat is precies het punt: als je iets waardevols open en bloot laat zien, zal het waarschijnlijk ‘geconsumeerd’ worden.

Betekenis van “No Dar Papaya” in de Praktijk

In de praktijk betekent “No dar papaya” dat je voorzichtig moet zijn met hoe je jezelf en je bezittingen presenteert. Het is verstandig om niet opzichtig te doen met bijvoorbeeld dure sieraden of je smartphone, vooral niet op plekken waar je gemakkelijk doelwit kunt worden van diefstal. Wees discreet met je telefoon in het openbaar—laat hem niet onbeheerd achter op een tafel en let goed op je geld. Door deze eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je gewoon genieten van al het moois dat Colombia te bieden heeft.

Bogota - Colombia, (Wat betekent No Dar Papaya?)
Bogotá

Wat Dit Betekent Voor Jou

Maar betekent “no dar papaya” dan dat je helemaal geen foto’s kunt maken of even kunt navigeren met je telefoon? Geen zorgen. In de meeste (toeristische) straten in Colombia kun je prima je telefoon gebruiken om een mooie foto te maken of je weg te vinden. Maar het is wel belangrijk om niet zomaar aan te nemen dat er niets kan gebeuren. “No dar papaya” houdt ook in dat je zelf moet inschatten of de straat of wijk waar je bent, veilig genoeg is. Mocht je het toch niet helemaal vertrouwen om je telefoon tevoorschijn te halen, maar heb je hem wel nodig, dan kun je altijd even een winkeltje binnenstappen.

Vraag de Locals

Eerlijk is eerlijk, het is soms moeilijk in te schatten hoe veilig een gebied echt is. Het beste dat je kunt doen is de lokale bewoners vragen wat de situatie is. Ook wij vragen bij elke nieuwe plaats waar we komen hoe de situatie is en of we veilig over straat kunnen, zowel overdag als na zonsondergang. Hoewel het antwoord meestal “Sí, pero no dar papaya” is, hebben we ook wel eens een nee gekregen. In Bogotá wilden we door een park gaan dat er rustig uitzag. Maar volgens de lokale bewoners staat dit park bekend als minder veilig, dus beter om een andere route te kiezen. Het scheelt dat Colombianen zo gastvrij en vriendelijk zijn, en je ze dus gerust kunt vragen hoe de situatie is.

No Dar Papaya: Gebruik je Gezonde Verstand

Of je nu door de bruisende straten van Bogotá wandelt, waar sommige plekken beter vermeden kunnen worden, of langs het rustige strand van Santa Marta loopt, het is cruciaal om altijd bewust te zijn van je omgeving. “No dar papaya” betekent niet dat je angstig moet zijn; het benadrukt juist het genieten van Colombia met een slimme voorzichtigheid. Je kunt gewoon volop genieten van je wandeling door de Colombiaanse straten, de omgeving in je opnemen, en helemaal opgaan in je rol als toerist, zolang je maar je gezonde verstand gebruikt.

About the author
Demi & Julian
¡Hola! Wij zijn Julian en Demi, en vanuit Colombia delen we verhalen en tips om je een kijkje te geven in de Colombiaanse cultuur en natuur. We brengen je dichter bij de lokale gebruiken en mooie plekken, zodat je kunt genieten van al het moois dat dit land te bieden heeft, zonder je huis te verlaten. Volg ons voor een authentieke kijk op het Colombiaanse leven!
Cookieconsent met Real Cookie Banner