Het Klimaat in Colombia Uitgelegd: Waarom het Verschilt per Regio

Het constante klimaat in Colombia

Wist je dat het klimaat in Colombia het hele jaar door vrijwel hetzelfde blijft? Dit komt omdat Colombia op de evenaar ligt. Daardoor veranderen de tijden van zonsopgang en zonsondergang niet veel, en ontbreken de traditionele seizoenen zoals je die in veel andere landen ziet. In plaats daarvan kent Colombia perioden van droogte, typisch van december tot januari en van juli tot augustus, en regenseizoenen, die meestal vallen van april tot mei en van oktober tot november.

Van Vlaktes tot Andes: Hoe Landschappen het Klimaat van Colombia Vormen

Elk gebied heeft zijn eigen klimaat, dankzij de verschillende landschappen in het land. Van de vlaktes tot de hoge Andesbergen. Je kunt de tropische hitte ervaren in de lage gebieden en frisse kou in de bergen. Dit alles wordt beïnvloed door de grote hoogteverschillen en door de kusten, zoals die van de Caribische Zee in het noorden en de Stille Oceaan. Deze variatie maakt dat je in Colombia bijna alle soorten klimaten kunt tegenkomen, bijna alsof je door verschillende seizoenen reist.

In de laaggelegen gebieden, zoals rond de kusten en in de valleien, heerst een tropisch klimaat. Het is daar het hele jaar door warm en vochtig, met temperaturen die niet veel veranderen. Deze gebieden krijgen vaak te maken met flinke regenbuien, maar over het algemeen is het er zonnig en warm.

Regenachtige dag in Medellín
Klimaat in Colombia
Tatacoa Woestijn, Colombia

Als je de bergen van de Andes ingaat, verandert het klimaat drastisch. Hoe hoger je komt, hoe koeler het wordt. In steden zoals Bogotá, die op een hoge hoogte liggen, kun je zelfs koude dagen ervaren, vooral ’s nachts. Dit contrast met de hitte van de lage gebieden is best opmerkelijk.

De invloed van de Caribische Zee en de Stille Oceaan speelt ook een grote rol in hoe het weer zich gedraagt. De zeestromen die langs de kusten lopen, kunnen het weer beïnvloeden; soms brengen ze koelere lucht waardoor het aan de kust aangenaam koel kan zijn, en andere keren kunnen ze zorgen voor extra warmte.

“Een Rit door Colombia’s Klimaatzones: Van Medellín naar El Carmen de Atrato

Een mooi voorbeeld van hoe gevarieerd het klimaat in Colombia kan zijn, is onze rit van Medellín naar ons huis in El Carmen de Atrato, Chocó. Deze rit duurt ongeveer drie uur op de motor, en in die tijd komen we door allerlei verschillende klimaten. We beginnen in Medellín, waar het klimaat aangenaam is met heerlijke lentetemperaturen. Maar als we een paar kilometer verder rijden richting Bolombolo, stijgt de temperatuur tot tropische waarden, vaak boven de 30 graden Celsius. Nog enkele kilometers verder koelt het weer flink af. De verandering in het klimaat zie je ook terug in de natuur; de overgang van palmbomen naar dennenbomen markeert een totaal andere wereld. Onderweg is er zelfs een stuk waar het bijna altijd regent. Tegen de tijd dat we El Carmen de Atrato bereiken, hebben we het gevoel dat we bijna alle seizoenen hebben meegemaakt. Het is werkelijk prachtig hoe je in één enkele rit zoveel verschillende klimaten en omgevingen kunt ervaren.

In El Carmen de Atrato zelf is het weer ook heel onvoorspelbaar. Er zijn dagen dat het wat frisser is, en dan opeens, van de ene op de andere dag, verandert het weer in zomerse temperaturen van ruim 25 graden, die dan weer plaatsmaken voor aanhoudende regen.

Klimaat in Colombia
Een bewolkte dag in Valle de Cocora
Klimaat in Colombia
Bahiá Solano, Colombia

Overzicht van verschillende klimaten in Colombia

Hieronder volgt een overzicht van de verschillende klimaten die je in Colombia kunt tegenkomen, elk met zijn eigen unieke eigenschappen:

Warme klimaten

In sommige delen van Colombia kan het behoorlijk warm worden, met temperaturen die regelmatig boven de 24 °C uitkomen. Aan de Pacifische kust kun je walvissen spotten. Terwijl San Andrés bekend staat om zijn prachtige duiklocaties en de Caribische kust jaarlijks het beroemde Carnaval van Barranquilla host.

Gematigde klimaten

In steden zoals Medellín en Cali is het klimaat gematigder, met temperaturen die gewoonlijk tussen de 17 en 24 °C liggen. Deze steden bieden een comfortabele warmte die niet te intens is.

Koude klimaten

In de hoger gelegen gebieden, zoals Bogotá, is het vaak koeler. Met temperaturen die tussen de 12 en 17 °C schommelen. Dit koelere klimaat is kenmerkend voor de hoge hoogtes van de stad.

Hooggebergte

In de páramos, zoals het Nationaal Park Chingaza, liggen de temperaturen zelfs tussen de 6 en 12 °C. Deze gebieden zijn de thuisbasis van unieke dieren zoals de condor en de Andesbeer.

Gletsjers

De allerhoogste delen van Colombia, zoals de Sierra Nevada de Santa Marta, kennen temperaturen die onder de 6 °C duiken. Dit gletsjerlandschap vormt een sterk contrast met de warmere gebieden van het land.

Tropische Regenwouden

De tropische regenwouden, zoals het Amazonegebied, zijn warm en vochtig met temperaturen die vaak boven de 27 °C uitstijgen. Deze gebieden zijn rijk aan biodiversiteit dankzij het warme en vochtige klimaat.

Droge steppe

In droge gebieden zoals La Guajira valt weinig regen en zijn de temperaturen vaak hoog. Dit is de plek waar je kunt kennismaken met de cultuur van de Wayuu-stam.

Door de ligging dicht bij de evenaar ervaart Colombia voornamelijk een tropisch klimaat en kent het land niet de vier seizoenen zoals wij die kennen. De verscheidenheid aan klimaten wordt beïnvloed door de zeeën aan beide zijden van het land en de diverse berglandschappen.

Salento, Colombia
Klimaat in Colombia
Parque Tayrona, Colombia

Variërend Klimaat in Colombia: Afhankelijk van Regio en Seizoen

Dus, wat voor klimaat kun je verwachten in Colombia? Dat hangt echt af van waar je bent in het land. Colombia heeft een enorme variatie in klimaten door de verschillende landschappen, van regenwouden tot hoge bergen. Daardoor kan het weer enorm verschillen binnen korte afstanden.

Colombia kent in principe een droog en een regenseizoen, maar hoe sterk je deze ervaart kan ook variëren per regio. In sommige gebieden, zoals het Amazonegebied, is het bijna altijd nat en warm, met veel regenval gedurende het hele jaar. Dit gebied staat bekend om zijn hoge luchtvochtigheid en frequente regenbuien die maar weinig onderbreking kennen. In de hogere delen van de Andes is het klimaat droger en kouder. Terwijl aan de kusten, zoals de Caribische kust, de seizoensveranderingen minder uitgesproken zijn en het weer redelijk constant blijft.

Kortom, in Colombia is het klimaat niet overal hetzelfde en de seizoenen zijn niet zo duidelijk afgebakend als je misschien gewend bent. Waar en wanneer je Colombia bezoekt, speelt een grote rol in wat voor weer je kunt verwachten.

About the author
Demi & Julian
¡Hola! Wij zijn Julian en Demi, en vanuit Colombia delen we verhalen en tips om je een kijkje te geven in de Colombiaanse cultuur en natuur. We brengen je dichter bij de lokale gebruiken en mooie plekken, zodat je kunt genieten van al het moois dat dit land te bieden heeft, zonder je huis te verlaten. Volg ons voor een authentieke kijk op het Colombiaanse leven!
Cookieconsent met Real Cookie Banner