Capurganá: Waar de Jungle de Caribische Zee Ontmoet

Ontdek het Afgelegen Paradijs

Verborgen aan de noordelijke kust van Colombia, waar de weelderige, groene jungle naadloos overgaat in het diepblauwe water van de Caribische Zee, ligt Capurganá.

Dit afgelegen paradijs, alleen bereikbaar per boot of klein vliegtuig, biedt een ontsnapping uit de drukte van het stedelijke leven en een kans om diep in de natuurlijke schoonheid en cultuur van Colombia te duiken.

Hoe bereik je Capurganá? Reisopties via Turbo en Necoclí

De reis naar Capurganá is een avontuur op zich. Hoewel er vele wegen naar Rome leiden, vind je geen enkele weg die naar Capurganá leidt. Dit afgelegen dorp is alleen toegankelijk via de boot of het vliegtuig,
Voor de meeste bezoekers begint het avontuur in Turbo, een stad aan de Golf van Urabá. Hier stappen ze aan boord van een boot die hen door de uitgestrekte blauwe wateren van de Caribische Zee naar Capurganá voert.

Een alternatieve route, die wij hebben gekozen, vertrekt vanuit Necoclí. Ook deze route bevestigt de geïsoleerde ligging van Capurganá. Beide routes bieden een prachtige overgang van de drukke stedelijke omgeving naar de rust en vrede van een van Colombia’s best bewaarde geheimen.

Deze exclusieve toegankelijkheid draagt bij aan de charme van Capurganá. Het is een plek die niet gemakkelijk te bereiken is, en dat is precies wat het zo speciaal maakt. Het afgelegen karakter zorgt ervoor dat Capurganá een ontsnapping biedt aan diegenen die ver van de gebaande paden willen reizen.

Het Belang van Boten in Capurganá

In Capurganá, een dorpje afgelegen van de typische verkeersroutes, spelen boten een cruciale rol, niet alleen voor toeristen maar vooral voor de lokale bevolking. Ze zijn essentieel voor het transport van alle benodigdheden, van dagelijkse levensmiddelen tot grotere huishoudelijke items.

Grote vrachtschepen leveren deze goederen af op zee, waarna kleinere boten het transport naar de haven overnemen. Dit is een heel proces op zich. De kleinere bootjes, volgeladen met uiteenlopende goederen, varen heen en weer tussen de grote schepen en de kleine haven. Eenmaal aan land wordt elk item met handkracht aan wal gebracht. De lokale mannen vormen een rij en geven de goederen aan elkaar door, waarna een ander team zorgt voor de ordening.

De kleine haven van Capurganá

Wist je dat de haven van Capurganá verrassend klein is? Ondanks de belangrijke rol die boten spelen in het leven van de lokale bevolking, biedt de haven niet genoeg ruimte voor alle boten. De bewoners hebben echter een praktische oplossing bedacht: ze houden hun boten gewoon op open zee, vlak bij de kust. Met hun bezittingen veilig boven hun hoofd, stappen ze uit de boot en waden door het water naar het land.

De Rol van het Vliegveld in Capurganá

Hoewel de boot een grote rol speelt in Capurganá, heeft dit afgelegen dorpje ook een klein vliegveld met slechts één landingsbaan. Deze baan is officieel bedoeld voor vliegtuigen, maar de lokale bewoners hebben hier een andere bestemming voor gevonden. Toen we langs het vliegveld reden, waren we verrast om te zien dat niet alleen paarden rustig langs de landingsbaan stonden te grazen, maar ook families en kinderen de landingsbaan gebruikten om te spelen, te rennen en samen te zijn.

Na een bepaald tijdstip in de middag landen er geen vliegtuigen meer en, hoewel het officieel niet de bedoeling is, gebruiken de inwoners de landingsbaan als een plek om samen te komen.

Sterker nog, via de landingsbaan kom je op de weg naar “El Cielo”, een prachtig stukje natuur waar je kunt wandelen en je kunt onderdompelen in kleine watervallen.

De Contrasten van Capurganá: Waar de jungle de zee ontmoet

Capurganá is hét afgelegen dorp waar de jungle de Caribische zee ontmoet, en deze contrasten maken Capurganá tot een echt afgelegen paradijsje vol natuur. Waar pelikanen sierlijk boven het water zweven, klimmen leguanen enkele meters verderop door de bomen.

Het strand van Capurganá is klein, rustig, met heldere wateren en een paar eenvoudige strandtentjes. Je merkt overal de lokale trots; de stranden en de straten van Capurganá worden goed verzorgd en gerespecteerd. Motoren mogen niet verder dan een bepaald punt en je vindt hier bijna geen afval.

De weg naar “La Coquerita”
Strandtentje op het strand van Capurganá

Toeristische Routes in Capurganá: La Coquerita

De Caribische Zee strekt zich uit voorbij de stranden van Capurganá, maar het echte avontuur begint pas wanneer je een beetje verder loopt. Daar vind je een pad dat letterlijk van de gebaande paden afwijkt – het pad naar “La Coquerita”. Terwijl je dit pad bewandelt, hoor je aan je rechterkant het zachte klotsen van de zee en aan je linkerkant het ruisen van de wilde jungle. Dit pad, omgeven door natuurlijke schoonheid, leidt naar slechts één bestemming.

La Coquerita is een unieke ervaring. Alle voorzieningen zijn daar handgemaakt met gerecyclede materialen die lokaal uit de omgeving worden verzameld. Je ontdekt er natuurlijke kleine zwembaden, met fris water dat rechtstreeks uit de bergen stroomt, en “La Piscina de Dioses” – een plek waar je kunt onderduiken in het zoute water van de Caribische Zee.

De wandeling naar La Coquerita is al een ervaring op zich. Hoewel de weg naar deze bestemming enkele uitdagingen kent, is het pad toch toegankelijk voor de minder ervaren wandelaar. Het is een route die zowel schoonheid als een beetje avontuur biedt, ideaal voor diegenen die het echte Capurganá willen ervaren.

Een Tocht door de Darién: Een veilige route door een van ’s werelds gevaarlijkste jungles

Een andere wandeling, echter een stuk pittiger, gaat de berg over door de beruchte jungle van Darién. Deze jungle is een van de gevaarlijkste ter wereld, niet alleen vanwege de dichte begroeiing en de aanwezigheid van wilde dieren, maar ook door de activiteiten van gewapende groepen langs de routes die migranten vaak gebruiken in de hoop de grens over te steken op zoek naar een beter leven. Ondanks deze reputatie, hoef je je op deze specifieke route van Capurganá naar Panama geen zorgen te maken. Het is een pad dat vaak gebruikt wordt door de lokale mensen.

De tocht is een flinke klim en brengt je helemaal te voet naar Panama. Het is warm en benauwd, maar de ervaring is absoluut de moeite waard. Dit pad biedt niet alleen een avontuurlijke ervaring maar ook de kans om de ongerepte natuurlijke schoonheid van de Darién te ervaren. Als je vroeg in de ochtend vertrekt of later in de middag, kun je zelfs wat apen en andere wilde dieren tegenkomen. Hoewel je altijd waakzaam moet blijven voor de natuurlijke gevaren, biedt deze tocht een unieke kans om een van de meest ongerepte en avontuurlijke regio’s in Latijns-Amerika te verkennen.

Bovenaan de berg word je beloond met een uitkijktoren die uitzicht biedt op zowel Capurganá, Colombia als op Panama. Een unieke ervaring! Als je geluk hebt, kun je zelfs de brulapen horen in de verte. Onderweg kun je ook wilde dieren zoals slangen, kikkers, vogels, vlinders en luiaards tegenkomen.

Deze tocht brengt je naar Sapzurro, een klein, nog onontdekt paradijs met prachtige en rustige stranden. Vanuit dit charmante plekje zet je je reis voort richting Panama. Onderweg kom je veel trappen tegen die je naar de grens tussen Panama en Colombia leiden. Na het oversteken van de grens wandel je nog een stukje naar beneden, waarna je aankomt bij Playa la Miel, een prachtig strand dat perfect is om te ontspannen na je avontuurlijke tocht.

Geen zorgen, als je een bezoek wilt brengen aan Sapzurro of Panama maar liever niet door de jungle trekt, kun je vanaf Capurganá ook de boot nemen!

Het Centrum van Capurganá

Capurganá heeft een klein, maar gevarieerd centrum, gelegen aan de rand van de kust. Terwijl je langs de haven loopt, zie je hoe de lokale bewoners midden op straat gezellig een bordspel spelen. Een paar stappen verder, en je bevindt je in het hart van het centrum, waar de carguero’s staan opgesteld. Deze driewieler motoren, oorspronkelijk bedoeld voor het vervoeren van goederen, zijn in Capurganá omgetoverd tot ideale taxi’s voor zowel locals als bezoekers.

Hoewel je deze praktische taxi’s kunt gebruiken, is Capurganá ook prima te voet te verkennen. Wandel je een paar meter voorbij het centrum, dan kom je aan bij een ander deel van de kust, waar je heerlijke restaurantjes vindt. Hier serveren ze verse vis en andere lokale gerechten, perfect voor een smakelijke pauze met uitzicht op zee. Dit stukje Capurganá biedt een charmante mix van dagelijks leven en lokale gastronomie, slechts een korte wandeling van elkaar verwijderd

De Lokale Vriendelijkheid

Een opvallend kenmerk van Capurganá is de vriendelijkheid van de lokale inwoners. In tegenstelling tot sommige opdringerige verkopers die je misschien in Cartagena tegenkomt, zijn de mensen hier uiterst respectvol naar toeristen. Volgens Pedrito, een spraakzame lokale jongen van een jaar of acht, wordt deze respectvolle houding al van jongs af aan op school bijgebracht. Toerisme, hoewel beperkt, speelt een cruciale rol in Capurganá. Het draagt aanzienlijk bij aan de lokale economie, wat het voor de inwoners des te belangrijker maakt om bezoekers met open armen te verwelkomen

Wat Veel Bezoekers Niet Weten

Wat veel bezoekers niet weten over Capurganá, is dat de elektriciteitsvoorziening hier niet constant is. De lokale bevolking is hieraan gewend, maar voor toeristen kan dit een verrassing zijn. Het dorp heeft slechts een kleine elektriciteitscentrale die niet krachtig genoeg is om de hele dag door stroom te leveren voor het hele gebied gedurende de dag.

Veel huishoudens en toeristische accommodaties hebben eigen kleine generatoren om dit op te vangen. Deze generatoren helpen wel, maar kunnen niet altijd de hele dag doorlopend stroom leveren. Ondanks deze uitdagingen laten de inwoners van Capurganá zien dat je ook zonder continue stroom prima kunt leven.

Vissen met visdraad, een spijker en een leeg flesje frisdrank.
De haven van Capurganá

Dagelijks Leven in Capurganá

Het leven in Capurganá is opvallend ontspannen en gemoedelijk. De lokale inwoners zijn gewend aan een levensstijl die voor buitenstaanders misschien simpel lijkt, maar die in werkelijkheid allesbehalve eenvoudig is. Het dagelijks leven hier vereist creativiteit en aanpassingsvermogen, eigenschappen die diep geworteld zijn in de karakter van de inwoners.

In Capurganá brengen de mensen veel tijd buiten op straat door, waar het sociale leven zich afspeelt. Ze genieten van de verse vis die ze zelf vangen met eenvoudige middelen zoals een spijker, visdraad en een leeg frisdrankflesje. Deze vindingrijkheid is typerend voor de bewoners en zie je al van jongs af aan terug in hun dagelijks leven. De straten zijn gevuld met cargueros, paard en wagen, en af en toe een motor, wat bijdraagt aan de rustieke charme van het dorp.

De bewoners van Capurganá zijn uiterst behulpzaam en staan altijd open voor een praatje. Ze leven met een instelling waarbij ze de dag nemen zoals hij komt, zonder te veel zorgen over de toekomst. Deze houding zorgt voor een sfeer van rust en tevredenheid die aanstekelijk werkt voor iedereen die het dorp bezoekt.

Dit Maakt Capurganá een Bijzondere Plek

Deze unieke mix van eenvoud, gastvrijheid en een diepe verbondenheid met de natuur maakt Capurganá tot een bijzondere plek. Bezoekers worden niet alleen getrakteerd op een prachtige natuurlijke omgeving, maar krijgen ook een kijkje in een levenswijze die laat zien hoe minder soms meer kan zijn. Hier in Capurganá is het leven misschien niet altijd gemakkelijk, maar de vreugde en eenvoud van het dagelijks bestaan bieden een fris perspectief op wat echt belangrijk is in het leven.

About the author
Demi & Julian
¡Hola! Wij zijn Julian en Demi, en vanuit Colombia delen we verhalen en tips om je een kijkje te geven in de Colombiaanse cultuur en natuur. We brengen je dichter bij de lokale gebruiken en mooie plekken, zodat je kunt genieten van al het moois dat dit land te bieden heeft, zonder je huis te verlaten. Volg ons voor een authentieke kijk op het Colombiaanse leven!
Cookieconsent met Real Cookie Banner